Letní jídelníček, aneb jak se stravovat v horkých dnech

reklama

Přichází léto, čas dovolených, slunného počasí, a s ním spojené všudypřítomné horko. Jak se v takových dnes nejlépe stravovat, abychom si od vedra co nejvíce ulevili? My vám poradíme!

Letní jídelníček

Vhodná jsou lehká a lehce stravitelná jídla, také méně kalorická (v horku se méně spalují tuky), s větším objemem čerstvého ovoce a zeleniny. Toho je v tomto období pestrý a četný výběr, takže by to neměl být problém. Rovněž mnohá teplá jídla během dne lze nahradit alternativními studenými – jako jsou nejrůznější saláty (zeleninové, ovocné, těstovinové, s obsahem masa a ryb), krémy, pomazánky, studené polévky a omáčky.

A když už tepelně zpracovávat, tak raději vařením, dušením a pečením nežli smažením. Namísto tatarské omáčky si ke smaženému pokrmu dáme dressing. Ze salátů vyloučíme majonézu a nahradíme ji kysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Odbourat bychom měli též tučné, těžké pokrmy, přepalované tuky a také teplé večeře.

Které potraviny jsou nejvhodnější?

Především pečivo z celozrnného pečiva, máslo, rostlinné oleje, ořechy, mléčné výrobky, ryby, brambory, luštěniny a drůbežího maso. Z ovoce a zeleniny pak mrkev, rajčata, meruňky, rybíz, kiwi, jahody, citrusy, jablka a melouny. Ty totiž obsahují některý z vitamínů A, C a E spolu s antioxidantem lykopenem (meloun, rajčata), což je ideální pro slunečné počasí, kdy naše tělo právě slunce o tyto složky připravuje.

Ochlazující účinek

Ten mají v konečném důsledku pro lidský organismus některé potraviny, jež mnohé ženy v období přechodu zařazují do své stravy. Díky nim dochází k regulaci hormonů v těle, což napomáhá proti pocení a návalům horka. V letním čase pomohou všem. Mezi ně patří ovesné vločky, soja a sojové výrobky, lněné semínko, tofu, agar a mořské řasy, hnědá rýže, basmati rýže a obilniny. Z bylin je vhodná máta, meduňka nebo třezalka (ovšem u ní pozor na pobyt na slunci), z koření fenykl, anýz a tymián.

Pitný režim a vhodné nápoje

Je opravdu nutno dodržovat pitný režim. Pokud je vedro, dostatek tekutin přispívá k tomu, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Při jeho nedostatku můžeme trpět bolestí hlavy, únavou, malátností a poklesem duševní i fyzické výkonnosti. V extrémním případě hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok.

Nemocní a starší lidé ztrácejí často pocit žízně a proto je dobře u nich pitný režim plánovat. Dospělý člověk by měl denně vypít cca 2 – 4 litry tekutin. V horkém letním období jsou vhodné nepříliš chlazené (pokojová teplota) a méně sladké nealkoholické nápoje. Ty sladké a přechlazené pití žízeň zvyšují a alkohol organismus dehydratuje i nadměrně zatěžuje.

Doporučujeme pít po celý den průběžně v menších dávkách – po sklenkách. Nápoje je vhodné obměňovat, jednou si dáme čaj, podruhé třeba džus, minerálku nebo vodu s kapkou citrónu. Při průjmu nebo jiných ztrátách vody z těla denní spotřebu tekutin zvýšíme.

reklama