reklama
Přítomnost běžného tlakové hrnce v českých kuchyních v dnešní době nikoho nepřekvapí. Zkusili jste však již elektrický tlakový hrnec, který maximálně šetří spotřebu energie a navíc jídlo v něm vytvořené neztrácí žádné živiny?
Elektronických tlakových hrnců je na českém trhu dostupné velké množství. Jejich cena začíná okolo dvou tisíc korun a končí na trojnásobku této částky – záleží samozřejmě na značce, funkcích a velikosti. Elektrický tlakový hrnec šetří až 60 % elektrické energie, a to díky tepelné izolaci a termostatu, který při dosažení příslušné teploty přeruší vytápění.
Výhody elektrického tlakového hrnce
Novodobé elektronické papiňáky nabídnou několik programů na vaření a ohřívání. Stačí jednoduše nastavit dobu přípravy pokrmu a čekat na zaznění zvukového signálu stejně jako třeba u mikrovlnky. A jaké pochutiny můžete v elektronickém tlakovém připravit?
Prakticky cokoli – od příloh jako brambory a rýže až po klasické pokrmy typu guláš nebo ptáček. Pokud hrnec použijete bez víka, můžete v něm také podobně jako na fritéze smažit hranolky, koblihy nebo sýr. Vnitřní nádoba hrnce je vyjímatelná, což je velmi praktické.
Výhodou elektronického hrnce je, že vaří až o polovinu rychleji, než klasický papiňák a nemusíte se bát o bezpečnost, neboť hrnec si sám reguluje tlak uvnitř a vypouští páry (ventil, který v případě potřeby vypouští páru, je opatřen blokátorem zabraňujícím přilepení jídla během vaření na ventil). U elektronického tlakového hrnce se nesetkáte s nepříjemným syčením a párou, která neustále uniká.
Bezpečnost především
Nechybí ani bezpečnostní systém uzavírání a otevírání víka, který nedovolí, aby se uvnitř hrnce vytvořil tlak, pokud není víko správně uzavřené. Na druhou stranu nemůžete víko otevřít, pokud je nádoba pod tlakem. Nakonec jsou hrnce opatřeny i tepelnou pojistku, která přeruší přívod elektrické energie, pokud teplota v nádobě dosáhne hranice povolené hodnoty.
Jak již bylo řečeno, s elektronickým tlakovým hrncem se nemusíte bát přípravy téměř žádného pokrmu. Vařit můžete polévky, maso, zeleninu nebo třeba svíčkovou. V hrnci lze potravu smažit, dusit i ohřívat.
Nejčastěji v obchodě uvidíte elektronické tlakové hrnce o objemu pěti litrů, setkat se však můžete i s podstatně většími. Svého elektrického pomocníka si můžete také vybrat podle toho, na co se specializuje – například napařování všech druhů rýže.
Námět: Pavla Jelínková