reklama
Mlsouni si opět přijdou na své. Období plné dobrého jídla, nápojů a cukroví je opět tady – jsou tu Vánoce. Přináší nám mnohá rodinná i společenská setkání, a především hodně pochutin a laskominek.
Cukroví jako takové…
Vánoční cukroví patří neodmyslitelně k vánocům a je jednou z nejvíce rozšířených tradic. Jeho vůně i chuť jsou součástí atmosféry tohoto období. Protože co má větší kouzlo, nežli vůně vanilky, kokosu a skořice v prosincovém čase?
Je libo pečené či nepečené?
Takováto „příjemná „zimní“ vůně je součástí přípravy jak pečeného, tak nepečeného cukroví. To je vyráběno nejen z vajec, mouky, cukru, másla, ale i z kakaa, čokolády, ořechů, kandovaného ovoce a především skořice, vanilky a kokosu. Typickým přestavitelem jsou linecké slepovány, vanilkové rohlíčky, kokosové sněhové pusinky a perníčky, chybět nesmí ani úlky nebo kokosový salám. Klasickým ochucovadlem je pak rum nebo rumové aroma.
A věděli jste že…
- Zhruba 80 % Čechů si cukroví peče (i kdyby jen částečně) sama doma?
- Minimálně 30% našich spoluobčanů se přiznalo, že alespoň částečně jim kdosi jiný peče cukroví zadarmo?
- Většinou mladí samostatně žijící (tzv.singles) v 10 % případů dostává cukroví zdarma od rodičů?
- Jen zhruba 20% lidí si vánoční cukroví komerčně objednává?
Pár tipů jak na to
Pečeme li vánoční cukroví sami doma, rozplánujeme si samotné pečení od Mikuláše až po Štědrý den.
- Na Mikuláše začínáme péct korpusy košíčků a linecké cukroví.
- Někde okolo Stříbrné neděle se pustíme do pečení cukroví a korpusů z formiček – pracny, tlapky, ořechy.
- Kolem další adventní neděle- zlaté můžeme zkusit nepečené cukroví (úlky, salám) a plnění upečených korpusů.
- A kdo má ještě málo, před Štědrým dnem může zkusit vánočku a doladění zdobení cukroví.
- A o Štědrém dni vše pěkně dekorativně upravíme na tácy a podáváme na stůl.
A navrch jeden babiččin recept na (nejen) vánoční cukroví. Tyto keksy lze péci kdykoli během roku.
Piškotové zázvorky
Potřebujeme: 4 vejce, 4 žloutky, 50 dkg cukru, 1 polévková lžíce strouhaného zázvoru, 50 dkg hladké mouky, bílková (nebo jiná) poleva.
Ve vodní lázni na mírném ohni ušleháme vejce a žloutky s cukrem. Do vlažného krému vmícháme mouku se zázvorem. Vyválíme placku o síle 3mm. Vykrajujeme tvary, uložíme je na vymazaný plech a necháme 5 hodin „dýchat“v chladu. Pak do růžova upečeme. Horké potíráme polevou. V plechové krabici vydrží až 4 měsíce. Dobrou chuť!
Hledáte-li tip na netradiční vánoční přání, koukněte na článek Nejlepší vánoční přání letošního roku na webu Maxiorel.cz.