reklama
K zdravému stravování patří bezesporu i příprava pokrmů na kvalitním nádobí, které nám by ve finiši svojí závadností náš kladný úmysl nezkazilo. Jak vědět, které je to opravdu nej?
Máme na výběr využít několika možností. Použít můžeme teflonové nádobí, nebo to hliníkové, litinové, nerezové či smaltované.
Teflonové nádobí
Teflon je jeden z neprogresivnějších materiálů nabízených na trhu. Patří k termoplastům, konkrétně k polytetrafluoretylenům. Není přímo celým nádobím, ale jen jeho povrchovou úpravou. Nepřilnavá teflonová vrstva, která ocelové, hliníkové či jiné nádobí pokrývá, vytváří jeho jedinečné vlastnosti. Lze v něm smažit bez tuku, nebo s pouhým minimem, odolá teplotám od -70 do 250 °C a nepodlehne ani velmi silným chemickým čistidlům.
Mínusem je sklon k mechanickému poškození – konkrétně poškrabání. A zde vyvstává otázka, jak takto poškozené nádobí může ovlivnit jeho používání. Protože teflon není ani toxický, ani se nerozkládá, neměl by snad ani odloupnutý a pozřený kousek být na závadu. Pokud tedy není ostrý a nepoškodí trávicí trakt. Dalším problémem škrábnutého teflonového nádobí je jeho údržba. Nepoškozený je vhodný i k očistě v myčce, ovšem co ten poškozený? Nezačnou se kousky při důkladném mytí s čistidly odlupovat ještě více? Jediným řešením je takové nádobí v myčce nemýt a pokud máme obavy z ostrých kousků – ani dále takto poškozené nádobí nepoužívat.
Lepší náhradou teflonu začíná být thermolon, který se ani při teplotách nad 260°C nerozkládá a neuvolňuje toxiny fluorovaných výparů (neobsahuje je) jako teflon. Navíc je velmi odolný vůči mechanickému poškození, konkrétně poškrabu.
Hliníkové nádobí
Bylo dlouholetým společníkem mnoha hospodyněk i domácností. Z hliníku se vyrábělo téměř všechno nádobí. Bylo levné, lehké, jednoduše a snadno udržovatelé. Veliké mínus ovšem vznikalo při přípravě kyselých i slanějších surovina a jídel. Při nich docházelo k nadměrnému uvolňování hliníku z nádobí, což bylo nebezpečné pro lidské zdraví. Hliník je totiž toxický pro nervovou sestavu. Proto jej v současnosti nahrazují lepší a kvalitnější materiály. V kuchyni nám zůstala jen hliníková fólie, využívaná k pečení (kde se kyselé složky neuvolňují), nebo balení a skladování hotových potravin.
Smalt
Je jako teflon povrchovou úpravou nádobí. Tento sklovitý povlak se na něj natavuje při teplotě až 500 °C. Použití i údržba je příjemná a snadná. Nevýhodou je jeho křehkost a tím malá odolnost vůči mechanickému poškrabu a otlučení. Pak je nebezpečí, že se jeho kousky vydrolí a dostanou se do pokrmů nebo zpracovávaných potravin. Z těchto kousků se uvolňují pojiva a částečky železa, které jsou toxické a znehodnotí nám jídlo. Poškozené smaltové nádobí raději dále nepoužíváme.
Nerezové nádobí
Nádobí z kvalitní nerezové oceli je elegantní, má dlouhou životnost, patří k nerozbitným i nehořlavým typům, velmi odolné je ale i vůči korozi, pachům a mechanickému poškození, rovněž dlouho drží teplo. Je i snadno omyvatelné. Nerezové nádobí v podstatě nemá žádná negativa ( hovoříme ovšem o nádobí z kamenných obchodů, ne o tom „rádoby“ nerezovém z tržnic.
Litina
Litinové nádobí je vyrobeno ze slitiny železa s uhlíkem, bez jakékoli povrchové úpravy. Je to velmi těžké a masivní nádobí, které má mnohá pozitiva. Především velmi rovnoměrně rozvádí a udrží teplo, čímž šetří energii. Také je skutečně vysoce odolné, využitelné jak na varné desce, tak v troubě ( a je nepodstatné s jakým druhem energie vaříme). Příprava pokrmu v něm může být za použití tuku nebo zcela bez něj. A nakonec – nádobí z litiny je také úplně zdravotně nezávadné,
Další druhy
K tomuto výčtu lze přiřadit i další – méně četné druhy nádobí jako to železné, mosazné a měděné. S ním se dnes v kuchyni příliš nesetkáme, proto pouze okrajově. U tohoto nádobí docházelo k uvolňování složek z nich a velké ztrátě vitamínů z připravovaných pokrmů, proto se jejich výroba postupně odbourala.
Hitparáda
Z různých průzkumů vyplývá, že v hitparádě by na čelním prvním místě bezkonkurenčně zvítězily a zasloužené první místo si rozdělily dva druhy nádobí:
Nerezové a litinové
Tleskáme mu! Protože z celého výčtu jsou to jediné druhy nádobí, které nemají žádné zápory a nejsou pro nás v žádné situaci jakkoli nebezpečné.
A co vy? Které nádobí je váš favorit a jaké používáte doma?